tirsdag 2. januar 2018

Hva innebærer egentlig PirkePetters Tradisjonskost?

Godt nytt næringsrikt år alle Tradisjonskostere!
PirkePetters bortgang i 2017 etterlot et stort tomrom, og jeg savner Pirkusen som satte skapet skikkelig på plass når det ble for mye synsing uten ekte vitenskapelig belegg, og som oppklarte kostholdsmyter og misforståelser for oss på en logisk måte. Selv som savnet av PirkePetters nærvær fortsatt er der, er det samtidig viktig å huske på at han etterlot oss uendelig masse kunnskap om ernæring og helse slik at vi kan fortsette den stien han tråkket opp. Det du tidligere har lært av PirkePetter, og det du syntes var logisk der og da, er fremdeles like logisk. Verktøykassen han har gitt oss er fortsatt den ultimate for å velge ei best mulig helse for seg og sine.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Spekemat



Jeg starter derfor det nye året med å minne om hva PirkePetters Tradisjonskost egentlig dreier seg om. Minne om at all sykdom grunner i næringsubalanse og/eller kjemikaliebelastning, og minne om at løsningen er å spise et næringsrikt og variert tradisjonskosthold basert hovedsaklig på animalske produkter, tilberedt på tradisjonelt vis. Svaret er ikke å fokusere på enkeltnæringsstoffer eller enkeltmineraler som store syndere eller løsninger, eller å gå amok i kosttilskuddhylla, men heller sørge for å spise mest mulig næringstett mat, med færrest mulig næringshemmere.



Jeg har samlet haugevis av sitater hvor PirkePetter skriver om hva hans tradisjonskost innebærer, om tradisjonell tilberedning av mat, og om hvilke matemner man bør fokusere på. Jeg har tatt med flere av hans konkrete kostanbefalinger, og i tillegg tatt med oppklaringer og forklaringer rundt sykdom, næringsubalanser og helbredsreaksjoner.




PIRKEPETTER OM TRADISJONSKOST
"God og nærende mat og drikke er medisin for en sulten mage og skranten kropp. Kjærlighet, vennskap og omtanke er medisin for et trist eller ensomt hjerte. Omtenksomhet, omsorg og respekt for alt liv, for alle manifestasjoner av livets kilde, dyr, insekter og miljø inkludert, er medisin for verden. Dokumentert helseskadelige kjemikalier og tungmetaller av sorten som finnes i medikamenter og vaksiner er ikke medisin for noe som helst." Sitat: PirkePetter, 2. mai 2017 kl. 21.18.



"Tradisjonkost, dvs næringsrik kost, hjelper alle for alle typer helseproblemer. På samme måte som når man nærer jorda gjennom å gi den alle næringsstoffer den kan trenge, istedenfor å fokusere på å gi matvekster og planter enkeltsubstanser, gjerne basert på symptomer, så vil plantene vokse seg store og sterke. Gi kroppen det kroppen trenger og består av, så ordner den normalt opp selv, og tar opp det den vil selv av næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 22. mai 2013 kl. 17.36.



"Et tradisjonelt kosthold hjelper alle typer mennesker mot alle typer helseproblemer. Men, noen vil ha best av mer lever, andre mer hjerte eller annen innmat, og atter andre kanskje mer sjømat, eller melk og melkeprodukter, etc." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57.



"Tradisjonsmat gir også gode følelser, og bedre humør, klarhet og konsentrasjon med mer. Så vi blir bedre vant, og tar enda bedre vare på oss selv, slik vi alle egentlig fortjener og burde ha det hele tiden." Sitat: PirkePetter, 30. januar 2013 kl. 17.27.



"Det er ikke bare smakspreferansene som forandrer seg; vi blir bedre vant også. Og ikke bare søker vi intuitivt i stadig større grad mat og drikke som nærer og gjør godt, men som også smaker og føles som ekte og virkelig mat. Som mat med substans og ekte smak og lukt, og ikke bare industrielle etterlikninger av ekte vare." Sitat: PirkePetter, 30. januar 2013 kl. 17.27.



"..en så utrolig avansert "organisme" som menneskekroppen tross alt er, velger selv hva den trenger til enhver tid, så lenge man gir den så næringstett, og næringsvariert, mat som mulig. Mao; gir man kroppen alle næringsstoffer den trenger, i hvert eneste måltid, velger den å ta opp noen næringsstoffer fremfor andre hele tiden, for å balansere seg selv, samtidig som den kontinuerlig søker sitt aller beste funksjonsnivå." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2017 kl. 21.52.



"Man kan ikke spise noe da, og noe annet senere, og forvente at kroppen kan fungere optimalt, eller at et barn kan vokse og utvikle seg optimalt, om det får noen næringsstoffer i et måltid og andre i et annet. Hvert eneste måltid bestemmer kroppens (og hjernens/sinnets) kjemiske tilstand/helse i mange timer etterpå, slik at optimale mengder næringsstoffer i hvert måltid gir sterke, sunne og harmoniske barn, og ikke minst voksne." Sitat: PirkePetter, 26. mars 2012 kl. 02.35.



"Kroppen din er jo bygget av bare næringsstoffer fra mat og mat alene, så hvorfor skulle ikke feil mat gi feil kropp/helse, og riktig mat gi riktig kropp/helse? Utover bakterier (og gjærsopper), som du har ti ganger mer av enn du har celler i hele kroppen, er samtlige celler som utgjør absolutt alt som er kroppen (og hjernen) din satt sammen av næringsstoffer den kun har fått fra mat. Da inkludert næringsstoffer den fikk fra din mor mens du fremdeles var foster." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 20.15.



"..det kostholdet jeg promoterer er ikke fra mitt manual som du sier, men er den ekte og sanne tradisjonskosten våre forfedre over hele verden har brukt i generasjoner. Det eneste jeg har gjort er å unngå moderne, manipulerte versjoner av tradisjonskost, bestående av mengder med kornprodukter, margarin, plantekost, etc, og fokusert på hva våre forfedre verden over faktisk spiste og drakk. Jeg har mao funnet det som er sant og riktig fremfor de politisk korrekte versjoner som ofte blir promotert av ymse forfattere i dag." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.



"Jeg er heller ikke for bruk av kosttilskudd og piller, kun kosthold, slik at jeg ikke ser noen grunn til å promotere piller eller enkeltnæringsstoffer av noe slag. Fullt og helt, ikke stykkevis og delt!" Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16.41.



"Opp gjenom åra har jeg hjulpet mange mennesker med bl.a kronisk tretthet/ME, fibromyalgi, MS, ALS, og andre svært usosiale kjemiske ubalanser, psykiske og mentale helseproblemer inkludert, og ut fra de tilbakemeldinger jeg har fått har jeg en suksessrate på 100%. De eneste jeg ikke har kunnet hjelpe er dem som av forskjellige grunner har gitt opp å hjelpe seg selv." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/R%C3%A5%20Mat



BAKGRUNNEN FOR PIRKEPETTERS TRADISJONSKOST
"..jeg har fremmet tradisjonskost i mer enn 30 år, og jeg har fulgt med på all forskning relatert til kostholdet, og næringsstoffene i det, siden jeg sammenfattet kostholdet som 15-åring. Jeg har, mange ganger, vurdert alle variabler av kostholdet mitt, og lett etter mulige problemstillinger. Min konklusjon har vært, hver gang, at så lenge man spiser næringsvariert, og som jeg anbefaler, og ikke bare plukker ut enkeltmatemner eller holder seg til favorittmåltider, så balanserer kroppens selv de forskjellige næringsstoffene." Sitat: PirkePetter, 3. februar 2017 kl. 21.23.



"Når økt næring f.eks gir større og sterkere dyr og planter, og til og med planter og matvekster som uttrykker gener fra svunnen tid (dvs hybridvekster begynner å vokse og oppføre seg som deres ville, opprinnelige forfedre), slik at korn f.eks får flere aks, solsikker vokser flere meter over normen, og gir enorm frøvekst, stueplanter vokser ut blader som går mange meter ut fra plantene, og gir spirer som vokser og viser seg å være utdødde forfedre av stueplanten, og andre matvekster vokser seg kjempestore i forhold til normen, da gjenstår bare å få til det samme med mennesker." Sitat: PirkePetter, 7. februar 2017 kl. 07.53.



"Heller enn fokus på hva man vil unngå, ikke vil eller vil ha eller oppleve, frykter, etc, samt at synet på mat er enten venn eller fiende, noe som fjerner mye av matgleden og matlysten, så er det mye kjekkere å gi blaffen i industrimat og rett og slett fråtse i næringsrik og smakfull mat og drikke som bare gjør oss godt. Dette med kurer og behandlingsopplegg, faste, mat og kalorirestriksjoner, dietter og andre menneskefiendtlige sysler er måter å låse folket fast i negative og passive tenke og handlingsmønstre på, og som man enten aldri kommer seg ut fra, eller som man feiler stort i, slik at man får enda mer negativ følelsesmessig ballast. Man skal leve også, ikke bare overleve, og slik systemet er lagt opp i dag er det kun overleving, kamp, strev, restriksjoner, avstå fra og nekte seg selv, tvinge seg selv, etc som promoteres av helseindustrien. Og slikt er bare oksedritt!" Sitat: PirkePetter, 28.01.2013 kl. 03.53.



"Kosthold tilfører ikke energi, slik vi er indoktrinert til å tenke, mht kalori inn og kalori ut. Kostholdet bygger og reparerer kroppen din, danner alle hormoner, neurotransmittere og signalsubstanser. Mangelfullt kosthold gir mangelfull kropp, så vel som mangelfullt energistoffskifte" Sitat: PirkePetter, 30. mai 2017 kl. 09.23.



"..tradisjonskost forlenger "veien" også, på den måten at du får mange flere år, i topp helse, snarere enn kontinuerlig degenerasjon og uhelse, inntil du stempler ut i ren trass. Mao såkalt alderdom unngåes helt. Vel og merke fra og med når du er helt frisk igjen." Sitat: PirkePetter, 26. april 2017 kl. 18.44.




http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Rogn



HVA INNGÅR I PIRKEPETTERS TRADISJONSKOSTHOLD?
"..å spise og drikke på en slik måte at man blir frisk for helseproblemer så raskt som mulig, uten forstyrrende eller selvsaboterende elementer" Sitat: PirkePetter, 14. april 2017 kl. 23.24.



"Kjøtt, fisk og sjømat, innmat, spekemat, tørket, gravet, raket og gjæret mat og drikke, grønnsaker og urter, egg og melkeprodukter i all hovedsak. Samt kraftsupper." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 17.39.



"Melkesyregjærede grønnsaker, surdeig og vannkefir er ikke tradisjonskost, men tilbehør. Upasteurisert melk og melkeprodukter, spekemat, kjøtt, innmat, sjømat, rogn og melke, talg, smult, smør, fløte, rømme, kokosolje, kraft og gelatin, mm er tradisjonsmat" Sitat: PirkePetter, 11. mai 2017 kl. 20.31.



"Mer animalsk mat, spesielt innmat, samt rogn og melke fra sjødyr, og ikke minst rå melk og melkeprodukter, som gir mer proteiner og naturlig fett, samt betydelig mer mineraler og andre næringsstoffer enn vegetabilske matemner, er en godt skritt i riktig retning, hvilket er bort fra sykdomsstatistikkene. Og plusser man på med kraft, naturlig syrnet og melkesyregjæret mat og drikke, samt ikke minst kjemikaliefri mat og drikke, så begynner man å nærme seg et virkelig og ekte godt liv. Og ikke minst et liv hvor man har god nok helse og også tilstrekkelig klarhet i sinnet til å virkelig kunne glede seg over å verdsette livets mirakel." Sitat: PirkePetter, 15.03.2012 kl. 01.09.



"Mer proteiner og mettet fett er en god ting, og ikke minst mer næringsrik mat. Men først og fremst må du sikre at du tar opp næringsstoffer, slik at du, utover mer næringsrikt kosthold, hovedsaklig animalsk og melkebasert, anbefales å bruke hjemmelaget kraft og/eller gelatin i en periode slik at eventuell magesyremangel (indikeres via elveblest og eksem; også mangel på vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, som igjen skyldes nedsatt magesyre eller mangel i kostholdet) normaliseres og eventuelle tarmskader helbredes slik at næringsopptaket normaliseres. Det er godt mulig at dette er alt du trenger å gjøre, men legger du om kostholdet....vil du ikke bare bli kvitt det du har av helseproblemer, men også komme deg flere hakk over det normale helse og funksjonsnivået. Og da snakker vi om å virkelig leve, ikke bare overleve." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.



"Ulempen er at et slikt kosthold ikke alltid er lett å få til, da man må lære å både tilberede mat på tradisjonelle måter og øke konsumet av tradisjonelle matemner (som surmelk, lever, hjerte, spekemat, etc), samt at det til tider er vanskelig å få tak i matemner og råstoffer." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.



"Spiser du tradisjonelt, hvilket vil si mer animalsk basert, og med kraft/gelatin, innmat, melkemat, etc, så vel som bløtlagt/melkesyregjæret kornmat, frø, nøtter og eventuelt belgfrukter, så er du garantert et næringsinntak som ligger langt over det folk flest får på standard vestlig kosthold. Spesielt innmat ligger godt over all annen mat hva gjelder næringsinnhold." Sitat: PirkePetter, 20. desember 2012 kl. 01.20.



"..ekte tradisjonskost er animalsk basert, og at melkesyregjæret mat og drikke, melkeprodukter unntatt, er tilbehør som bl.a brukes som fordøyelseshjelper, og ikke såkalt supermat som enkelte bloggdamer påstår. Supermat er næringskonsentrert mat, ikke melkesyregjæret mat, råkost/raw food eller vegetabilske matemner, uansett om de er aldri så bløtlagte eller gjærede." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.



"Er magesyre og fordøyelighet et problem er rå og tradisjonelt konservert mat veien å gå. Og når kokt eller stekt mat konsumeres, at man inkluderer noe rått, samt kraft/gelatin, kryddere, salt og eventuelt organiske syrer" Sitat: PirkePetter, 17. mars 2017 kl. 03.46.



"Både speket mat og gjæret mat er allerede for-fordøyd av enzymer. I spekemat er det snakk om enzymer som katepsin og kalpain, som finnes naturlig i kjøtt og fisk, og i gjæret mat er det enzymer fra bakterier og gjærsopp som gjør jobben." Sitat: PirkePetter, 23.01.2013 kl. 21.10.



"De mest lettvinte løsningene er tradisjonelt konserverte matemner, hovedsaklig i form av speket mat. Spekeskinke, fenalår, tørket, røykt eller speket hjerte, forskjellige stabburpølser, m.m er lettfordøyelige og enkle å spise. Gjerne sammen med f.eks melk, ost, smør, rømme, fløte, etc. Enzymer i animalske matemner bryter ned proteiner og andre næringsstoffer til enklere og lettere fordøyelige substanser under spekeprosessen, slik at det kreves minimalt med fordøyelseskapasitet fra din side for å fordøye dem. Det samme gjelder surnede melkeprodukter, da enzymer produsert av bakterier og sopper bryter næringsstoffene ned til lettere fordøyelige substanser. Tradisjonskosten er dermed betydelig enklere å fordøye enn kokt og stekt mat, og selv kokt og stekt mat blir lettere å fordøye når du blander i kraft eller tar gelatin/spiser gele sammen med de animalske matemnene. Dette fordi aminosyrer i gelatinet tilstrekker magesyre slik at maten blir fordøyd. Kokte og stekte proteiner frastøter ellers magesyre." Sitat: PirkePetter, 6. september 2013 kl.18.17.



"Spiser du tradisjonskost vil melk og melkeprodukter være en naturlig del av kostholdet" Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 01.28.



"Ellers er det vel ikke helt riktig at du ikke spiser råkost lenger, all den tid tørket/speket/gravet/raket/røkt/gjæret animalsk mat, melk og melkeprodukter inkludert, på alle måter kan regnes som rå all den tid disse ikke har vært varmebehandlet. Også fiskeleveroljen du bruker er å regne som råkost, om enn råkost foredlet via melkesyregjæring. Melkesyregjæret mat og drikke er også råkost." Sitat: PirkePetter, 25.04.2012 kl. 19.48.



"Kokt mat er kun lettere fordøyelig om den er vegetabilsk, da rå eller tradisjonelt tilberedt animalsk mat er betydelig lettere fordøyelig enn både kokt og stekt animalsk mat." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"Gelatin tiltrekker også magesyre til proteiner og andre næringsstoffer som, pga at de er delvis denaturert via varme (koking og steking) frastøter magesyre, og hjelper dermed kroppen å fordøye animalske matemner på nok en måte. Har du problemer med å fordøye kjøtt anbefales mer kjøtt i rå tilstand, som f.eks carpaccio, tartar eller ceviche, og i speket, gravet, raket eller gjæret form." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"..kostholdet mitt nå mens jeg jobber lange dager med å tilrettelegge gården for skikkelig drift er ikke dekkende for mitt vanlige kosthold, da det går mye i tørket kjøtt og fisk, spekemat, kraftsupper, melk, smør og ost og annet lettlaget/spist mat. Jeg er mer opptatt av næring og kjappe måltider enn av variasjon inntil jeg har mer fritid, hvor jeg kan lage skikkelige måltider." Sitat: PirkePetter, 23.01.2013 kl. 14.04.



"Når det gjelder måltidssamensetning så kan jeg kun svare for meg selv, og det er at jeg spiser mer animalsk enn vegetabilsk, men ikke har noen strenge grenser så lenge kostholdet som helhet er næringsrikt. Mennesker som er syke bør spise litt mindre karbohydrater, og mer protein og fett, slik at kroppen får anledning til å bygge opp næringsmangel som skyldes høyt forbruk av bl.a B vitaminer og magnesium og sink i sukkerstoffskiftet. Du vil f.eks tåle mer bedre karbohydrater når du har tilstrekkelige nivåer av de B vitaminer og mineraler som deltar i omdanningen av karbohydrater til energi og fett i kroppen, samt spiser dem med proteiner, fett, salt og evt kryddere, som deltar i regulering av virkningen på blodsukkerbalansen og insulin/glukagonreaksjonen." Sitat: PirkePetter, 12.12.2012 kl. 23.51.



"Selv prioriterer jeg helt motsatt av folk flest da jeg vet at om jeg tar meg tid til å lage skikkelig og nærende mat og drikke så får jeg mindre hikke. Neida, da får jeg mer tid og ikke minst overskudd til alt annet jeg vil gjøre og oppleve. Tar man bare dette ene selvansvaret, slipper man sykdom og smerte, og å bli hemmet og begrenset i ens livsutfoldelse av alle mulige slags helseproblemer. Eller å få konsentrasjon og tanke tåket til, eller humør og livsglede og lyst forstyrret av depresjon, irritabilitet, sinne, selvdestruktivitet, tvangstanker, frykt og fobier, hemninger og selvfølelsesproblemer, m.m." Sitat: PirkePetter, 20. april 2012 kl. 19.16.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/P%C3%A5legg



HISTORISK BLIKK PÅ TILBEREDNING
"Korn har ikke vært en vanlig bestanddel av det norske folkets kosthold i stor grad, og de fleste, eller i alle fall mange, mente at korn ikke var menneskemat, men dyrefor til langt opp i 1800-tallet. Jeg har inntrykk av at konsum av korn/brød var vanligere i byer enn på bygda, og byer hadde ofte bakere som solgte korn og brød. Mange moderne bøker om tradisjonskosthold er overfokusert på kornretter, men slike er enten skrevet av mennesker som ikke har sjekket historiske data skikkelig, eller de jobber for landbruksindustrien for å opprettholde myten om korn som den historiske livets stav." Sitat: PirkePetter, 11.10.2012 kl. 13.32.



"Jeg kjenner til at det ble brukt en del brød blant vikingene, antakelig basert på importert korn, samt at de sies å ha oppfunnet pizza, som de kallte brauddiskar, men hovedkilder til næringstoffer var melk og melkeprodukter, samt animalske matemner. Temperaturer har nok ikke spillt en stor rolle i melkebehandlingen, da man brukte vedovner eller bål, som gjorde temperaturregulering vanskelig. Senere kilder viser bløtlegging og/eller gjæring, og langtidsheving av brød, ofte over flere døgn, og alle kornretter ble bløtlagt og behandlet med sur myse eller kjernemelk i løpet av bløtleggingen og/eller under koking." Sitat: PirkePetter, 11.10.2012 kl. 13.32.



"Tilberedningsmetoder har forsvunnet etter hvert som kunnskapen om dem, og hvorfor man brukte dem, har gått tapt. Og også samtidig med at industrien overtok mye av matlaginga. Bøker jeg har fra før krigen viser at man kjente til bløtlegging og gjæring av korn, mens nyere versjoner av de samme bøkene har fått denne informasjonen fjernet." Sitat: PirkePetter, 11.10.2012 kl. 13.32.



"Ser man på tradisjonelle matkulturer verden over finner man som regel veldig lite rå vegetabilsk mat, og mye kokte, stekte og/eller gjærede/melkesyregjærede så vel som bløtlagte produkter. 2 eksempler som just nu hoppet inn i knollen min er de nordamerikanske indianernes mange timer lange varmebehandling av jordskokker for å gjøre dem fordøyelige, samt for å unngå det kroppslige opphavet til det vanlige engelske navnet for jordskokker, fartichokes. På samme måte koker fremdeles russere på landsbygda den dag i dag kål hele dagen for å gjøre dem fordøyelige, nøytralisere helt eller delvis substanser som blokkerer jordopptaket i skjoldbruskkjertelen (goitrogener), samt for å unngå samme luftige problemstilling som nevnt ovenfor." Sitat: PirkePetter, 15.03.2012 kl. 06.16.



"Råkost/raw food er et helt ukjent begrep for slike kulturer, om man da ikke tenker animalske matemner, som gjerne spises rå, eller speket, tørket, raket, gravet, kaldrøykt, m.m som er å regne som rå da disse ikke har vært utsatt for varmepåvirkning av noe slag" Sitat: PirkePetter, 15.03.2012 kl. 06.16.



"..vegetabilske matemner er helt ok helsemessig sett når de er riktig tilberedt. Hvilket vil si på tradisjonelt vis, via bløtlegging, gjæring, melkesyregjæring, spiring så vel som varmebehandling. Da næringsstoffer i vegetabilske matemner er bundet i ofte svært lange og ufordøyelige molekylkjeder som fiber og stivelse, eller med antinæringsstoffer, er koking eller steking som regel nødvendig for å frigjøre næringsstoffer slik at disse blir tilgjengelige for kroppen, så vel som for å nøytralisere eventuelle skadestoffer, antinæringsstoffer inkludert." Sitat: PirkePetter, 15.03.2012 kl. 06.16.



"Istedenfor å preke at korn er helseskadelig sier jeg heller at korn er helt ok så lenge det blir skikkelig tilberedt. Ditto med melk, soya, frø, nøtter og belgfrukter. Og så lenge karbohydrater/sukker konsumeres i regi av et ellers tradisjonelt og næringsrikt kosthold, og/eller med faktorer som regulerer virkningen på blodsukkeret/insulin (organiske syrer, kryddere, fett, proteiner, etc) så er der ikke noe i veien for å spise karbohydrater. Min forståelse for dette med kropp og helse er at man kan spise hva man vil og allikevel bare bli i bedre helse så lenge det er i regi av tradisjonelle tilberedningsmåter og på et ellers næringsrikt kosthold. Jeg er motstander av faste og å nekte meg selv noe som helst for å oppnå helse og velvære. Slikt er bare nødvendig om man lever på industrimat. Du vet, dette med å leve også, ikke bare overleve." Sitat: PirkePetter, 4. september 2012 kl. 06.36.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Egg



ET TRADISJONSKOSTHOLD BESKYTTER OG AVGIFTER
"Jo mer protein og mettet fett kostholdet ditt inneholder, desto bedre avgiftningsfunksjon i lever og nyrer. Og mer protein og mettet fett øker også opptaket av bl.a fettløselige vitaminer og mineraler som kalsium og magnesium, som videre avgifter bl.a bly, aluminium, arsenikk, fluor, kvikksølv, kadmium, kopper (for mye), jern (for mye), fosfor (for mye), radioaktive isotoper, MSG, aspartam, etanol, m.m." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.



"Gelatin/kraft gir mye glycin, som bl.a avgifter natriumbenzoat og beskytter mot MSG og aspartam, og leveren bruker glycin til å avgifte seg selv også, slik at kjemikalier og gifter, etc som er nøytralisert (konjugert) blir sendt ut i tarmen for å fjernes fra kroppen. Glycin brukes også av nyrene til å avgifte en rekke kjemikalier, medikamenter inkludert." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.



"Vitaminer og mineraler deltar også i avgiftning av alle slags kjemikalier og tungmetaller, både direkte ved å binde seg til substansene, eller indirekte, gjennom å være deler av substanser i kroppen som påskynder avgiftning eller som gir celler nok energi til å kunne kvitte seg med substanser, slik at når alt kommer til alt er det næringsmengde i kosten som avgjør hvordan kroppen din takler eksponering for kjemikalier/tungmetaller." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Upasteurisert



PIRKEPETTERS KOSTANBEFALINGER
"Jeg vil derfor først og fremst anbefale at du fokuserer på optimalt næringsopptak fremfor på konkrete årsaker. Et kosthold som inneholder det kroppen trenger av næringsstoffer for å avgifte og helbrede seg selv, samt som reparerer enhver form for mage-tarmproblemer som kan sabotere næringsopptaket, er viktigere enn å skulle finne en enkelt årsak. Det er veldig sjelden at fysiske og/eller psykiske problemer har bare en enkelt årsak, og den årsaken som fokuseres på er som regel bare den utløsende faktoren, og ikke de egentlige årsaker som e rinvolvert i en gitt helsesituasjon. Den utløsende årsaken er som dråpen som får begeret til å renne over, men for at dette skal kunne skje, må begeret være nesten helt fullt i utgangspunktet." Sitat: PirkePetter, 20.04.2012 kl. 12.26.



"Alle måltider bør bestå av hovedsaklig animalske matemner, alternativt melk og melkeprodukter, slik at kroppen din får alle næringsstoffer den trenger i hvert eneste måltid. Kroppen din trenger alle næringsstoffer den bruker til å bygge seg selv, samt avgifte kjemikalier og avfallstoffer med, og bygge hormoner, neurotransmittere, enzymer, blodceller og andre celler, og ikke minst produsere energi med, i hvert eneste måltid. Får den ikke det bryter den ned sine/dine egne kroppsvev, i hovedsak muskler og skjelett, for å få de næringsstoffer den mangler fra måltidet slik at næringsbalansen den trenger for å bygge nye, kroppsegne proteiner og andre substanser med er komplett. Å spise karbohydratbaserte måltider, særlig uten proteiner eller mettet fett inkludert, er derfor en veldig dårlig ide." Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



"Jeg anbefaler også at du enten lager kraft selv eller kjøper gelatin og bruker da dette bygger alt kollagen i kroppen din på nytt, og aminosyrene i gelatin normaliserer magesyre og gallenivåer samt reparerer tarmskader. Det er enda viktigere å ordne opp i eventuelle fordøyelsesproblemer før man øker næringsinntaket da den nye næringen ellers er rimelig bortkastet om man ikke kan ta den opp og utnytte den maksimalt." Sitat: PirkePetter, 04.06.2012 kl. 13.10.



"Gelatin og/eller kraft er en god ide å bruke mye av i en periode, for å normalisere magesyreproduksjonen, samt helbrede eventuelle tarmskader som reduserer næringsopptaket og/eller overkjører immunfunksjoner via tarmlekkasje. Magnesium via magnesiumolje hjelper på produksjon av magesyre, da magecellene trenger magnesium for å produsere ATP som cellene bruker som energi til å danne magesyre fra bl.a klor. Lever er også vikitg pga at lever er den beste kilden til vitamin B12, som også er helt nødvendig for magecellene skal de produsere magesyre og proteinet (instrinsic factor) som B12 må binde seg til for å tas opp i tarmen. Ved nedsatt magesyre dannes ikke dette proteinet, og mesteparten av vitamin B12 blir ikke tatt opp, men en liten del, ca 3%, blir allikevel tatt opp direkte gjennom passiv diffusjon." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"Får du i deg gelatin hver dag så trenger du ikke glutamintilskudd da glutaminsyren i gelatin omdannes til glutamin i kroppen ved behov. Og det er ganske mye glutaminsyre i gelatin. Gelatin inneholder også andre aminosyrer som stimulerer magesyreproduksjonen, hvor glycin dominerer i virkning." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"Animalsk fett, i hovedsak mettet fett, og også kokosfett og smør er svært bra for deg pga innholdet av fettsyrer som blant mye annet reparerer tarmcellene og øker energiproduksjonen i dem. Kort og mellomkjedede fettsyrer i kokosolje og smør/melk øker også energiproduksjonen i cellene i kroppen din, da de kan forbrennes som energi istedenfor sukker/glukose" Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



"Du trenger mer protein enn du er vant med å spise for å reparere tarmen din, samt stimulere magesyreproduksjon som bidrar til opptak og utnyttelse av næringsstoffer kroppen trenger for å helbrede seg selv. I hovedsak aminosyrene glycin og glutamin er viktig for akkurat tarmen din, og utover animalske matemner og melk/melkeprodukter er også kraft/gelatin en god kilde til aminosyrer kroppen din vil bruke til å både reparere seg selv samt til å øke energiproduksjonen i cellenes kraftverk." Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



"Proteiner til hvert måltid hjelper med å stimulere magesyreproduksjon, og det samme gjør kryddere og salt, samt organiske syrer (inkl. melkesyre og eddiksyre fra surmelk/kefir, etc)." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"Du anbefales også konsum av upasteurisert melk og/eller fløte/rømme/smør for smørsyrens del, da smørsyre, sammen med glutamin, som dannes i kroppen din fra glutaminsyren i gelatin, reparerer tarmen din. Slik melk, især om den er surnet (inkl i form av kefir eller yogurt) bidrar også med næringsopptak, normalisering av tarmflora og tarmens ph via bakterier og organiske syrer som melkesyre og eddiksyre, m.m. Slike syrer bidrar også med å stimulere magesyreproduksjonen, og melk inneholder sin egen "intrinsisk faktor" som binder vitamin B12 og sikrer opptak selv når magesyrenivået er lavt." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.



"..upasteurisert kumelk bra for deg selv om den ikke kommer fra kyr som går på beite hele tiden. Beitende dyr er det optimale, men ikke vanlig i Norge så langt. Melk fra kyr bør uansett surnes før konsum slik at kaseinet er brutt ned, og laktosen omdannet til organiske syrer som blant mye annet regulerer ph og dermed bakteriefloraen i tarmen din. Dette fordi kroppen din kan reagere immunmessig på kaseinet selv om det ikke er det samme som i pasteurisert melk, så lenge immunforsvaret ditt er hypersentivit til kasein (og gluten) pga tarmskadene dine. Og av samme grunn mangler du nok enzymet laktase som trenges for å fordøye laktose. Surnet melk og produkter fra surnet melk er derfor det beste inntil mage-tarmhelsa er gjenopprettet." Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



"Når det gjelder fisk anbefales all fet fisk, som gir deg bl.a vitamin A og D, og jeg vil på det sterkeste anbefale fiskeleveroljen som Christer selger. Den smaker gyselig i følge de fleste bloggdamer, men har et veldig høyt innhold av næringsstoffer, især fettløselige vitaminer som A, D, E og K som du trenger i aller høyeste grad. Skjell og skalldyr er også noe du kan forsyne deg rikelig av." Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



"Når det gjelder kefir og kraft så er ikke mengden det viktigste, men at disse matemnene tas jevnlig, slik at kroppen kontinuerlig får næringen fra dem, samtidig som disse matemnene bidrar til fordøyelsen av andre matemner du spiser samtidig." Sitat: PirkePetter, 6. september 2013 kl.18.17.



"Jeg er generelt motstander av kosttilskudd, men da fiskeleverolje er en så god kilde til fettløselige vitaminer anbefaler jeg også naturlig gjæret fiskeleverolje. Evt kombinasjonsproduktet smørolje og fiskeleverolje. Prisen er stiv, og kan gjøre lommeboka di syk, men oljen vil nok gjøre underverker for deg." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.



"Jeg anbefaler deg å unngå korn, frø, nøtter og belgfrukter i en periode, men om du ikke klarer å la være så gjelder vanlig bløtlegging, spiring eller gjæring." Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



"Jeg anbefaler også total boikott av alle planteoljer og kilder til transfett i livet ditt, da disse fettypene alene kan forårsake samtlige helseproblemer du nevner." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.



"Juice og frukt eller grønnsakssaft er konsentrert sukker og ikke bra for dem med bl.a tarmproblemer da så mye sukker på en gang overstimulerer insulinaktiviteten i kroppen, noe som igjen er en vanlig årsak til både betennelsesreaksjoner i tarmveggene så vel som abnorm celledeling/svulstutvikling." Sitat: PirkePetter, Livenes Hage.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Gelatin



SYKDOM = NÆRINGSUBALANSE/KJEMIKALIEBELASTNING
"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57.



"Det skjer aldri at de såkalte symptomene starter brått, som du sier, da veldig mange symptomer som varsler om hva som foregår i kroppen normalt blir ignorert eller ikke forstått av personen det er snakk om. Svært mange ting de fleste av oss tar for gitt er en del av liv og lære, så som forstoppelse og diare, hodepine, stive muskler og spenninger, søvnproblemer, smerter her og der, såkalte forkjølelser og bihuleproblemer, kramper, redusert syn, konsentrasjons og hukommelsesproblemer, vekttap eller det motsatte, PMS, m.m pleier å være en del av situasjonen før den såkalte kronisk trettheten ”plutselig” er et faktum. Leger bryr seg ikke om å kjenne til slikt, og bortforklarer derfor normalt alvorlige helseproblemer ved å skylde på virus eller bakterier. Dvs såkalte infeksjoner." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



"En slik dominovirkning tar normalt tid for å utvikles, men plutselig eksponering for en større dose av f.eks kvikksølv eller andre tungmetaller og kjemikalier gjennom medikamenter, vaksiner, teflon, tannkrem og munnhygieneprodukter, amalgam, en knust sparepære (inneholder veldig mye kvikksølv), m.m kan slå ut så mange av kroppens enzym og koenzymsystemer, samt tappe kroppen samtidig for så mange næringsstoffer på en gang, at en dominovirkning kan skje umiddelbart." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



"Du skrev at det bare finnes noen få reelle sykdommer (alt annet er næringsmangel), hvilke er disse? ..jeg siktet ikke til spesifikke sykdommer da jeg ikke anerkjenner legemiddelindustriens sykdomsdefinisjoner. Det leger kaller sykdommer er for meg symptomer på næringsubalanse og/eller kjemikaliebelastning, slik at f.eks diabetes er for meg en ikke-sykdom, og snarere mangel på f.eks magnesium, selen eller sink, eller en av de mange B vitaminene som er involvert i sukkerstoffskiftet. Alternativt f.eks kvikksølvbelastning, men da kun fordi kvikksølv tapper kroppen for nevnte næringsstoffer eller forstyrrer næringsstoffenes funskjoner i kroppen som koenzymer. Jeg tror derfor ikke på hundre eller tusenvis av ulike sykdommer, men kun på noen ganske få, som for meg er kjemiske ubalanser, om vi helt skal utelate sinnets påvirkning på den ?fysiske? helsetilstanden, og som har mange likhetstrekk og også mange individuelle variasjoner i virkninger/symptomer." Sitat: PirkePetter, 06.01.2013 kl. 18.10.



"Å unngå og å nekte seg selv ting og tang er en negativ og meningsløs måte å forholde seg til helseproblemer på, all den tid man heller kan fokusere på å gi seg selv det som trenges for at de førstnevnte ting og tang ikke lenger er et problem. Å unngå og nekte seg selv matemner, næringsstoffer, eller substanser i mat og drikke, er en omgåelse av problemet, og som alltid opprettholder det." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 13.15.






TAR DET LANG TID Å BLI FRISK?
"Om tradisjonskosthold skal ta lang tid angående helbred kommer helt an på hvor mye man satser. Jo flere av de råd jeg pleier å gi som blir praktisert, desto raskere helbred, og jo mer man nøler med å praktisere enkelte råd, eller helt utelater det som ikke passer en til fordel for dem man synes går greit, desto lenger tid vil det hele ta. Spis rå/lite varmebehandlet lever hver dag og sjansen er svært stor for at du ikke lenger har kronisk tretthetssyndrom/ME i løpet av bare noen dager, opp til en en uke. Da forutsatt at du har normal mage-tarmfunksjon slik at næringsstoffene blir tatt opp og utnyttet umiddelbart." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



"Når man har spist seg frisk på tradisjonskost, skal man fint tåle litt av nei maten fordi kroppen får nok næring til å fordøye alt? Ikke bare fordøye, men også avgifte og/eller deaminere skikkelig. Er man i næringsbalanse kan man spise hva som helst uten problemer." Sitat: PirkePetter, 6. april 2017 kl. 08.57.





HELBREDSREAKSJONER ER VANLIGE
"Det er vanlig med midlertidige fordøyelsesproblemer etter kostomlegging, både forstoppelse og diare, eller veksling mellom disse. Spiser du animalsk protein i hvert måltid, som stimulerer syreproduksjon i magesekken? Eddik, f.eks i form av vinaigrette, eller i et lite glass vann, eller andre organiske syrer? Fordøyelsesfremmende kryddere og/eller salt? Noe av den animalske maten rå, eller tradisjonelt konservert, slik at enzymene i denne bidrar til fordøyelse av eventuelle kokte eller stekte animalske proteiner? Melkesyregjæret mat og/eller drikke til, med enzymer og organiske syrer som bidrar til fordøyelse, dvs næringsopptak og avfallsutskillelse? Kraft eller gelatin, med aminosyrer som binder syre til varmebehandlet animalsk protein, slik at sistnevnte blir fordøyd?" Sitat: PirkePetter, 21. februar 2017 kl. 23.58.



"Når det gjelder helbredsreaksjoner så styrer du disse til enhver tid selv, og kan kutte ned på de matemner, etc du bruker for å bli frisk. Og du kan også bruke kryddere, adaptogener og andre former for terapier samtidig, og som vil kontrollere helbredsreaksjonene. Varme krydderteer f.eks, ville ha hjulpet kroppen gjennom, samt akselerert de reaksjonene du oppgir, slik at kroppen ble raskere ferdig med prosessen." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



"Har spist tradisjonskost i et par mnd, men føler ikke det har hjulpet. Vært forkjølet to ganger på rad nå, og har hatt masse problemer med fordøyelsen. ..du er fremdeles i startfasen av helbredsprosessen, og de reaksjoner du oppgir er helt naturlige og svært vanlige helbredsreaksjoner som viser at kroppen jobber med å reparere og bygge seg selv. Før overskudd kommer må alle helseproblemer bli reparert via tilstrekkelige næringsmengder både i kosten, og via nrmalt fungerende fordøyelse. Er man syk er man i underfunksjon, og først må komme på null før virkelig energi og velvære blir en del av ens hverdag, da kroppen først på nullstadiet begynner å bruke den økte næringsstoffmengden til å oppgradere seg selv og alle dens funksjoner og prosesser. Reaksjonene du oppgir viser pågående avgiftningsprosesser, og da disse er i fordøyelsen indikeres redusert næringsopptak fremdeles. Fordøyelsesproblemer etter kostholdsomlegging vise rogså at eventuelle mage-tarmproblemer repareres. Med fare for å virke flåsete så er det som regel slik at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, da det bare er de færreste som blir friske på dager eller uker." Sitat: PirkePetter, 12.12.2012 kl. 15.36.



"..når mage-tarmsystemet begynner å reparere seg selv er lokale betennelser og reaksjoner som diare eller forstoppelse, oppkast, feber, økt svette, eventuelt hudproblemer, etc vanlige, og forbigående. Men du kan for sikkerhets skyld tygge det du gir henne av solid mat før hun får denne, slik at dine enzymer hjelper på fordøyelsen hennes. Halvering av den solide matmengden er også en ide, da selv om dette mest sannsynlig er helt naturlige helbredsreaksjoner så bør man ikke ta noen sjanser med så små barn." Sitat: PirkePetter, 21.11.2012 kl. 15.04.



"Mer protein, mer mettet fett, mer næringsstoffer i mat og drikke, og som faktisk tas opp i kroppen (dvs at mage-tarmproblemer må ordnes før man kan forvente bedring i helsenivået), mer bruk av fortrinnsvis uraffinert salt uten aluminiumsbasert antiklumpemiddel, mer bruk av især varmende/hete kryddere (chili/cayenne, ingefær, gurkemeie, kanel, sort pepper, hvitløk, løk, etc), og mer kraft/gelatin optimaliserer stoffskiftet gjennom å bl.a regulere blodsukker og insulinnivåer, regulere østrogen/testosteronnivåer, samt stresshormon og prolaktinnivåer, og stoffskiftehormoner. Ikke alle de ovennevnte kostholdsfaktorer er nødvendige, men tilsammen sikrer disse at kroppen reparerer og bygger seg selv mye raskere, samtidig som helbredsreaksjoner (healing crisis) holdes på et minimum." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2012 kl. 14.52.



"Jeg har sagt dette mange ganger tidligere, at ved kostomlegging, hvor kroppen plutselig får tilgang til betydelig flere næringsstoffer enn den er vandt med, så settes kroppen i midlertidig stressreaksjon. Da undertrykkes stoffskiftet i perioder, og man får gjerne også problemer med å utnytte glukose. Hvilket er hvorfor jeg er konsekvent på hvor viktig kort og mellomkjedet fett er, for å erstatte glukose i slike situasjoner" Sitat: PirkePetter, 5. mars 2017 kl. 11.28.



"I tillegg repareres eventuelle fordøyelsesproblemer, kroppsvev og organer dumper kjemikalier, tungmetaller, m,.m i blodet, og avgifter mao seg selv. Mikrofloraen i hele kroppen omjusterer seg, fram og tilbake, inntil den reflekterer en normal og sunn mikroflora i tarmene" Sitat: PirkePetter, 5. mars 2017 kl. 11.28.



"Om du har begynt å gi kroppen din mer næring enn den er vandt med er det naturlig at ulike ubalanser og helseproblemer dukker opp. Dette fordi kroppen plutselig får giv til å begynne å reparere og bygge nytt vev, og i denne situasjonen vil stoffskifteubalanser, inkludert fordøyelsesubalanser være naturlig. Den såkalte podagraen vil da forsvinne av seg selv om du fortsetter å nære kroppen din. Husk at kroppen ofte skifter ut gamle eller skadde celler via betennelser, for å fjerne de gamle til fordel for nye celler, slik at selv lokale betennelser eller generelle betennelsestilstander i kroppen kan oppleves i korte perioder som den av kropens selvhelbredelses og selvreguleringsmekanismer." Sitat: PirkePetter, 02.08.2012 kl. 18.47.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Kraftkost



TRADISJONSKOST ER MOTSATTVERDEN
"Nok en faktor er at dette kostholdet så mange mennesker har så godt av er helt motsatt det offisielt aksepterte, slik at det er mye flisespikkeri og skremselspropaganda over teoretiske så vel som udokumenterte faremomenter involvert. Så som f.eks de udokumenterte mytene om at kjøtt, kolesterol, mettet fett, etc er helseskadelig, at det finnes livsfarlige bakterier i upasteurisert melk som kaldkveler deg straks du ser en annen vei, salmoneller og andre sneller i rå eggeplommer/egg generelt, og liknende. Her finnes det imidlertid mye vitenskap som motbeviser disse mytene, og også historisk dokumentasjon fra størsteparten av verden med tanke på at det er snakk om et tradisjonelt kosthold som har vært rimelig identisk i mange kulturer." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.



"Når det gjelder hva vi har blitt sterkt frarådet fra via offentlig propaganda, så gjelder det bl.a kolesterol og mettet fett, vitaminer som bl.a A, D, og E, salt, melk, ost, kjøtt, innmat og nå også fisk og sjømat (pga bløffen om kvikksølvfare), egg pga kolesterol i eggeplommer, m.m. Samtlige matemner er de mest næringsrike vi har, og vitaminene vi har blitt advart mot så lenge, og rett som det er fremdeles blir advart mot, er livsnødvendige." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.42.



"Vi blir ikke advart mot gjennomdokumenterte helsefarer som planteoljer, transfett, MSG og andre tilsetningsstoffer, eller aspartam og andre syntetiske søtningsmidler, korn, pasteurisert og homogenisert melk, soyasubstanser, m.m. Mat og drikke som er sunn og nærende, og som har vært det i tusener av generasjoner advares i dag mot, samtidig som det er fritt fram av nye, moderne og industrielt oppfunnede matemner og produkter. Hvorav mange er kunstige, har null næringsverdi, inneholder dokumentert helseskadelige kjemikalier eller substanser og generelt regnes som belastende søppel av kroppen." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.42.



"Med dette i tankene er det en god ide å se nøyere på hva man blir sterkt frarådet fra å spise, eller det motsatte; hva industri og helsmeyndigheter A/S veldig gjerne vil at vi skal spise. Hvem tjener på at vi følger rådene om hva vi frarådes å spise? En god leveregel er å spise mye av det man frarådes offisielt fra å spise mye av." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.42.



"Å lage maten fra grunnen av med rene og giftfrie råvarer er ikke alltid det letteste i dagens industristyrte samfunn, og mange sliter også med fordommer og frykt, f.eks ovenfor konsum av mer mettet fett, kolesterol, mer proteiner, etc da vi alle jo har blitt flasket opp med løgner om disse som sykdomsårsaker. Mange er alene også, til og med selv om de har en hel familie, og eventuelt venner rundt seg, da familie og venner rett som det er kan finne på å motarbeide og bekjempe en syk persons ønske om å spise mer tradisjonelt, ettersom fordommer og forutinntatte meninger og klokkertro på leger og på såkalte ”eksperter” styrer disse menneskenes tankegang." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/Innmat



LINKER FRA PP:
- jeg representerer ikke alternativ medisin, men ekte, uavhengig og sannferdig vitenskap. Du spesifiserer ikke hva du vil ha motbevist, så du får kikke litt selv på følgende sider -




BOKTIPS FRA PP:
  • Real Food for Mother and Baby: The Fertility Diet, Eating for Two, and Baby's First Foods - Nina Planck, Bloomsbury USA, ISBN 1596913940
  • Healing Our Children: Because Your New Baby Matters! Sacred Wisdom for Preconception, Pregnancy, Birth and Parenting #ages 0-6# - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021313
  • Super Nutrition for Babies - Katherine, M.D. Erlich, Kelly Genzlinger, David Brownstein, Fair Winds Press, ISBN 1592335039
  • Cure Tooth Decay: Heal and Prevent Cavities with Nutrition - Ramiel Nagel, Golden Child Publishing, ISBN 0982021305 #denne har veldig mye kostholdsråd og info om hvordan å tilberede matemner skikkelig, og er derfor ikke bare om tannhelse#
  • Eat Fat Lose Fat - Dr. Mary Enig & Sally Fallon, A Plume Book, ISBN 0-452-28566-6
  • Food Rules: A Doctor's Guide to Healthy Eating - Catherine Shanahan, MD, CreateSpace, ISBN 1452861382
  • Trick and Treat: How ?Healthy Eating? is Making Us Ill - Barry Groves, Hammersmith Press, ISBN 978-1-905140-22-0
  • http://www.yourreturn.org/Articles/NaturalParenting.pdf
  • http://0101.nccdn.net/1_5/1df/15c/06f/TradDietsforHealthChildren.pdf

De fleste bøker i dag har noe rett, og mye feil, slik at selv om andre bøker er ok som infokilde så vil jeg ikke anbefale dem til mennesker som er i startfasen av sin forståelse for ekte helse og kosthold.