tirsdag 30. mai 2017

Candidaovervekst! Candida er en naturlig del av tarmen, og blir kun et problem i resten av kroppen når det er feil ph i tarmen!

Her om dagen fikk jeg spørsmål om kostholdsråd for å ta knekken på en invaderende soppinfeksjon, nærmere bestemt Candida. Er det soppdrepende midler som gjelder, eller er det noe jeg kan gjøre kostmessig?  I samtalen kom det frem at hun siden i fjor høst av ymse årsaker har inntatt hele fem antibiotikakurer, som da har lagt forholdene veldig godt til rette for overvekst av Candida. I stedet for å begynne med ulike kosttilskudd, candidadietter eller medikamenter, som er omgåelser av selve problemet, tilbyr jeg meg å samle sammen det jeg finner av PirkePetters sitater om Candida. Denne informasjonen vil forhåpentligvis vise henne viktigheten av en balansert mikroflora i magen, samtidig som hun får med seg noen kostholdstips på veien.



http://wholeintentions.com/wp-content/uploads/2013/10/candida-symptoms.jpg



Candida er en naturlig del av vår mikroflora:
"Candida er ikke noe alle kan få, men,..,noe alle har. Candida er en av hundrevis av naturlige og helsefremmende gjærsopper alle mennesker har i fordøyelsessystemet sitt." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 20.15.


"Candida har alle, da candidasoppen er en naturlig del av tarmfloraen. Sikter du til konkret overvekst viser dette også tarmskader, og forstyrret tarmflora og feil ph i tarmen." Sitat: PirkePetter, 14. juni 2013 kl. 01.53


"Candida er en naturlig del av tarmen, og blir kun et problem i resten av kroppen når det er feil ph i tarmen." Sitat: PirkePetter, 11. april 2015 kl. 20.48.


"Sopp har vi alle i tarmen, og dette er som det skal være. Det er imidlertid umulig å ha sopp i blodet," Sitat: PirkePetter, 11. april 2015 kl. 20.48.


"Når sopp er et problem, så er det aldri soppen som skal bekjempes eller undertrykkes, men årsaken til soppens oppførsel." Sitat: PirkePetter, 30. april 2014 kl. 23.40.


"Roquefort? Candida er gjærsopp, hvor soppen som brukes på slik ost er blåmuggost i familien Penicillium. Sopp i kosten påvirker ikke candidabalansen i tarmen" Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 10.39.




Candida er en av hovedgjærsoppene i kefir:
"Hadde candidasoppen vært et problem i seg selv ville kefir, som brukes i anticandidakosthold også vært et problem all den tid en av hovedgjærsoppene i kefir er candida kefir." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012 kl. 06.04. 


"Hovedgjærsoppen som danner kefir fra vanlig melk heter faktisk candida kefir, fordi den er av samme type/i samme familie."Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 20.15.



Wild Nutrition, Is your strict candida diet making your symptoms worse?



Årsaker til overvekst av Candida:
"Kun 3 årsaker er involvert i forbindelse med candidaovervekst, hvilket er feil ph i tykktarmen, forstyrret tarmflora, eller overvekt av kvikksølv i kroppen i følge en nyere teori. Næringsmangel, dvs mangel på næringsstoffer som mage-tarmsystemet trenger for å fungere optimalt er selvfølgelig alltid involvert, slik som når du f.eks mangler næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre, eller som deltar i reguleringen av tarmcellenes helse og funksjon, samt ph-nivået i tarmene." Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 16.41.



"De to vanligste årsakene til overvekst av candida, hvor soppen forandrer form og begynner å vokse oppover i fordøyelsessystemet er nedsatt magesyreproduksjon og/eller ubalansert tarmflora. Førstnevnte forårsaker ofte sistnevnte da nedsatt magesyre, via virkningen på hormoner i øverste del av tynntarmen, forstyrrer ph i hele resten av tarmen, slik at bakteriefloraen, som forandrer seg i takt med ph balansen forandres negativt. Jo flere syreproduserende bakterier i tarmen, desto større kontroll på candidasoppen, men for at dette skal skje må tykktarmen være svakt sur, og de to øverste delene av tynntarmen svakt basiske." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 01.46.



"Årsaken til at candidasoppen forandrer seg og begynner å kolonisere resten av fordøyelsessystemet er at tarmen blir for basisk, og i de aller fleste tilfeller blir den det pga det hormonelle feedbacksystemet mellom mage og lever og bukspyttkjertel. Når magesyreproduksjonen skranter, enten pga av mangel på næringsstoffer magecellene må ha for å produsere magesyre, eller fordi man spiser matemner som blokkerer syreproduksjon og/eller pepsinaktiviteten i magesekken (f.eks fytinsyre og pektin), så (for å gjøre en komplisert historie enkel og kort) blir tynntarmen for sur, og dette igjen gjør at tykktarmen blir for basisk. En for basisk tykktarm gjør at de fleste såkalt snille bakterier forandrer form, og slutter å produsere smørsyre og organiske syrer som opprettholder en svakt sur ph. Gjenopprett tarmens ph, og tarmens normale bakterieflora gjenopprettes. Og denne kontrollerer candidasoppen." Sitat: PirkePetter, 14.03.2013 kl. 05.19.



"Candida skyldes for basisk tykktarm, og har ikke noe med sukkerkonsum å gjøre. Mao feil mikroflora som ikke produserer nok smørsyre til å holde tarmen svakt sur." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2017 kl. 00.15.



"På samme måte er ikke candidaovervekst en sykdomsårsak, da den egentlige årsaken er det som forstyrrer tarmfloraen, og som gjør at candidaen forandrer form og begynner å kolonisere resten av fordøyelsesystemet i første rekke, og deretter andre deler av kroppen. Heller ikke her er problemets kjerne candidaen, slik at enhver terapeut som ber deg bekjempe denne, gjerne med rådyre spesialprodukter han eller hun som regel tilfeldigvis selger selv, eller leve på såkalt candidadiett svindler deg og manipulerer deg bort fra den egentlige årsaken. De fleste terapeuter vet ikke bedre, og har bare adoptert disse populære og alment aksepterte ”årsakene” til helseproblemer, slik at når jeg sier de svindler og manipulerer, så er de sjelden klar over det selv. Dvs at de promoterer vranglære fordi de ikke har tenkt over den manglende logikken bak denne, og bare tar for gitt at sånn eller slik er det fordi alle andre i fagmiljøet mener og syns det." Sitat: PirkePetter, 13.juni 2013 kl. 16.09.





Nedsatt magesyreproduksjon er en årsak til overvekst av Candida:
"Nedsat magesyreproduksjon forårsaker forandring i ph i hele tarmsystemet, og når ph går ut av balanse, så forandres bakterie og soppfloraen også, og candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av fordøyelsesystemet." Sitat: PirkePetter, 04.11.2012 kl. 05.46.


"..manglende magesyreproduksjon forandrer ph-balansen i resten av tarmsystemet, slik at tarmfloraen forandres negativt, og candidasoppen forandrer form. Candidasoppen er en naturlig del av tarmfloraen, og er ikke helseskadelig i seg selv slik mange vil ha det til, men begynner først å lage problemer av de ovennevnte årsaker, samt ellers alt som forandrer den naturlige bakteriefloraen i tarmen." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012 kl. 06.04.

 
"Manglende magesyre forårsaker ph forandringer i hele resten av tarmen, og er den mest vanlige årsaken til at candidasoppen forandrer seg og begynner å kolonisere resten av fordøyelsessystemet." Sitat: PirkePetter, 16.08.2012 kl. 23.29.


"...nedsatt magesyreproduksjon forandrer ph i hele resten av tarmen, slik at tarmfloraen forandres, og candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av tarmsystemet." Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 16.41. 
 



Ubalanse i tarmens ph er en årsak til overvekst av Candida:
"Den vanligste årsaken til feil ph i tarmsystemet er nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria, da manglende magesyreproduksjon forandrer ph i hele resten av tarmen, og i tillegg reduserer opptak og utnyttelse av næringsstoffer som deltar i reguleringen av kroppens mikroflora. Når ph forandres i tarmen, forandres bakteriefloraen også, og dermed forsvinner den viktigste kontrollfaktoren for ulike gjærsopper, da bakteriene som finnes naturlig i tarmen bl.a produserer organiske syrer og smørsyre, som regulerer ph-balansen i retning svakt sur, som er det optimale i tykktarmen." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2012 kl. 15.21.



"Jeg lurer på om det alltid er slik at soppinfeksjoner er forårsaket av candidaovervekst? De siste årene har jeg slitt en del med sopp, både i ansiktet (seborrheic dermatitis rundt nesen), hodebunnen, armhulene, munnen (hvitt belegg på tunga, dårlig ånde), og i underlivet. Kan jeg med disse symptomene anta at jeg har candidaovervekst? Den formen for hudbetennelse som du oppgir skyldes mangel på flere B vitaminer, for seg, eller i kombinasjon med mangel på magnesium og/eller sink. Den har ikke noe med sopp å gjøre, og candida koloniserer kun resten av fordøyelsessystemet, og deretter resten av kroppen, når ph er feil i fordøyelsessystemet. Sjansen er stor for at du har problemer med syreproduksjonen i magesekken, eller jevnlig spiser matemner som inneholder substanser, som f.eks fytinsyre, som undertrykker syreproduksjonen, eller som direkte undertrykker fordøyelsesenzymene (pepsin og hormonsensitivt lipase) i magesekken, og slik at du ikke tar opp tilstrekkelig med næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 5. juni 2015 kl. 16.29.



"Hvilket også sopp i underlivet gjør dvs reflekterer ubalansert mikroflora i tarmene, og feil ph der. Hvilket gir feil ph og mikroflora i alle kroppsåpninger etter hvert, da floraen i tarmene regulerer floraen i hele resten av kroppen, inkludert på huden." Sitat: PirkePetter, 5. juni 2015 kl. 16.29.


"Det som gjør at candidasoppen forandrer natur og begynner å sette sporer i resten av fordøyelsessystemet er ubalanse i tarmens ph," Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 20.15.


"Den andre er feil ph i tarmsystemet, slik at candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere deler av tarmsystemet og resten av kroppen hvor den ikke er ment å være." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2012 kl. 15.21. 


"Har du soppvekst i resten av kroppen skyldes dette feil p i tarmene." Sitat: PirkePetter, 11. april 2015 kl. 20.48.



Candida er en av årsakene til Cøliaki:
"Nok en dokumentert årsak til såkalt cøliaki, og som igjen forårsakes av hypoklorhydria og/eller ubalansert tarmflora og/eller ubalansert ph i tarmen, er abnorm vekst av soppen candida. Referanse - Lancet. 2003 Jun 21;361(9375):2152-4. Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease?" Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02.46.



Kvikksølvbelastning er en årsak til overvekst av Candida:
"En tredje vanlig årsak til candidaovervekst er kvikksølvbelastning, hvor kroppen bruker candidasoppen til å binde kvikksølv, da candida som de fleste andre sopp og bakterier (også i jord og i kompost) binder og nøytraliserer tungmetaller og radioaktive substanser." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 01.46.


"Vil du avgifte kvikksølv, spis mye animalske produkter, spesielt innmat, og bruk melkesyregjæret mat og drikke som stimulerer optimal bakterie og soppflora i tarmen." Sitat: PirkePetter, 15.10.2013 kl. 19.51


"Det er kvikksølv i vaksiner, legemidler, øyelinsevann, kosmetikk og deodoranter, sprøytegifter, soppmidler, i matvekster dyrket med kjemisk gjødsel, (sparepærer), m.m." Sitat: PirkePetter, 23. oktober 2013 kl. 19.15.



Empowered Sustenance, Busted: Candida Myths.



Overvekst av Candida er del av en pågående helbredelsesprosess: 
"Dvs tegnene på at en aktiv helbredsprosess pågår. Istedenfor å bekjempe kroppens selvregulerings og selvhelbredsmekanismer er det bedre og smartere å heller hjelpe den via økt næring slik at betennelsesreaksjoner og andre tilsynelatende negative prosesser går raskere over. Eller enda bedre, at slike reaksjoner, som foregår hele tiden i kroppen, ikke engang merkes." Sitat: PirkePetter, 10. september 2013 kl. 14.06.


"Akkurat som candida i menneskekroppen deltar i avgiftning av kvikksølv gjør både sopp og bakterier dette i jord, slik at såkalte soppangrep på planter og nyttevekster egentlig er et forsøk på helbred, ikke ødeleggelse." Sitat: PirkePetter, 13. mai 2013 kl. 03.50


"Som eksempel så produserer candidasopp acetaldehyd, som i kroppen binder seg til aminosyrer eller sukkere og danner helt nye forbindelser som kroppen oppfatter som ubrukelige og ikke-selv. I følge den offentlige logikken så er candida derfor årsak til såkalt autoimmun sykdom, hvor kroppen angriper seg selv." Sitat: PirkePetter, 28.02.2013 kl. 14.41.


"Faktum er at når kroppen ser disse nye forbindelsene så sender den hvite blodlegemer, enzymer, kolesterol (som antioksidant og reparasjonssubstans) og bakterier til disse for å bryte dem ned og kvitte seg med dem. Dette skjer normalt via en betennelse kroppen setter i gang selv som del av selvreguleringsprosesser, og har ikke noe som helst med autoimmunitet å gjøre. Prosessen oppfattes negativt pga betennelsen og eventuell smerte og stivhet, etc, men er bare kroppen som reparerer seg selv. Dette er ikke verken sykdom eller autoimmun reaksjon, men en helbredsreaksjon." Sitat: PirkePetter, 28.02.2013 kl. 14.41.



"Om mor, under svangerskapet, drikker mye alkohol, hvis sluttprodukt i kroppen er acetaldehyd, eller har candidaovervekst, som også produserer acetaldehyd (og etanol), så er sjansen stor for at barnet blir født alvorlig sykt. Ofte diagnostiseres dette som såkalt autoimmune sykdommer, men dette er bare tull og tøys, da kroppen slettes ikke angriper seg selv, men snarere prøver å kvitte seg med acetaldehydet. Grunnen er fordi acetaldehyd binder seg til fettsyrer og aminosyrer i kroppsvev og celler, blodceller inkludert, og forstyrrer og svekker funksjonen til og integriteten i disse. Når acetaldehyd binder seg til fett eller aminosyrer dannes nye forbindelser, som kroppen oppfatter som ikke-selv, og derfor prøver å kvitte seg med. Måten kroppen gjør dette på er som regel gjenom å starte lokale betennelser i organet/veet/cellene de nye forbindelsene befinner seg i, slik at disse brytes ned av hvite blodlegemer og enzymer produsert av lokale bakterier, og kan skilles ut av kroppen. Dette er mao en helt naturlig og positiv funksjon, hvor kroppen aktivt prøver å helbrede seg selv, og ikke tegn på degerasjon eller såkalt autoimmun sykdom. " Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 20.16.

 


Har Candidadietter og kosttilskudd noe for seg?
"Anticandidakosthold eller matemner eller urter eller kosttilskudd, etc, samt hva du skal og ikke skal unngå er derfor meningsløst om du da ikke vil holde på resten av livet." Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 16.41.


"Når det gjelder candidaovervekst så fokuserer du i feil ende, da probiotika ikke hjelper så lenge tarmens ph ikke er riktig." Sitat: PirkePetter, 14.03.2013 kl. 05.19.




Å unngå sukker er en omgåelse av problemet:
"Det er riktig at candidasoppen bl.a lever av sukker/karbohydrater, men ikke gjær, da soppen er gjærsopp selv. Men det gjør bakterier også, uten at det er noe helseproblem. Candida og andre sopper i en frisk tarm med normal ph skal ha sukkere for å leve, og det å unngå sukker/karbohydrater løser ikke problemet, men bare utsetter det." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 20.15.


"..det er sludder at man må unngå sukker (saft) når man har ukontrollert candidavekst. Da ville du også ha visst at grunnen til at candidasoppen forandrer form, og koloniserer resten av fordøyelsessystemet, er fordi tykktarmen er for basisk." Sitat: PirkePetter, 12. februar 2017 kl. 02.38


"Istedenfor å unngå sukker/karbohydrater er det derfor lurere å heller normalisere syreproduksjonen i magesekken, samt i tykktarmen. Sistnevnte også via surnede melkeprodukter, samt smørsyre fra upasteuriserte melkeprodukter og smør." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2012 kl. 15.21.

 
"..melkesyre og eddiksyre, stimulerer magesyreproduksjonen i tillegg til å normalisere ph i resten av tarmsystemet. Og på denne måten vil enhver overvekst av candida og andre gjærsopper kontrolleres, slik at det bare er tull og tøys å skulle leve på sukkerfritt/karbofritt kosthold resten av livet. "
Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2012 kl. 15.21.




Medikamenter, Antibiotika, Soppdrepende midler og Kosttilskudd: 
"Mangel på en rekke næringsstoffer fremmer betennelsesreaksjoner i tarmen, deriblant vitamin A, C, D, og E, og B3, B6, B9 og B12, samt magnesium, sink, kopper, natrium og kalium, aminosyrer som arginin, glutamin, glycin og treonin, fettsyrer som smørsyre og andre kort og mellomkjedede mettede fettsyrer, organiske syrer som melkesyre, eddiksyre, og propionsyre, m.m. Og alle forstyrrelser i tarmens bakterieflora og ph gjør det samme. Og her tar jeg ikke engang med tungmetaller, ulike legemidler, vaksiner og antibiotika inkludert, eller tilsetningsstoffer i mat og drikke, m.m" Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02:46.



"Antibiotika dreper bakterier, og stopper reparasjonsprosesser som du oppfatter som negative, og som kanskje også involverer smerte eller feber. Feber er også en selvreguleringsmekanisme, og hvor den ekte vitenskapen ser feber som en positiv reaksjon og tegn på at kroppen aktivt helbreder seg selv, ser legevitenskapen feber som noe negativt som må undertrykkes. På samme setter kroppen ofte i gang lokale betennelser for å bl.a bryte ned svekkede celler slik at disse dør og kan erstattes med nye celler fra stamceller. Bakterier er her involvert i både nedbrytingen av cellene så vel som stimulering av gener for å danne nye celler fra stamceller. Og bakteriene spiser også puss/betennelsesvæske og slaggstoffer, etc. Dette er mao en positiv reaksjon, som pga eventuell smertefølelse, eller fordi vi er indoktrinert til å se på dette som noe negativt, er noe vi vil ”kurere” og bli kvitt." Sitat: PirkePetter, 10. september 2013 kl. 14.06.
 


"Antibiotika. Stikkord er tungmetaller, samt det faktum at antibiotika slår ut mage-tarmfloraen, med alle dens immun, fordøyelses og avgiftningsfunksjoner, m.m." Sitat: PirkePetter, 10. september 2013 kl. 19.53


"Antibiotika virker midlertidig smertedempende fordi antibiotika dreper helikobakter pylori (og lammer mageslimhinnene om den er aluminiumsbasert#, som jobber med å reparere mageslimhinnene. Den er som alle andre bakterier i kroppen med på å reparere og bygge kroppsvev, samt regulere gener i mage og tarmceller. Den reduserer også mageslimhinnenes innhold av mucin, som er svært forhøyet ved hypotyreose. Sistnevnte er en vanlig årsak til nedsatt magesyreproduksjon/for høy ph i magen, og symptomer dette gir." Sitat: PirkePetter, 06.12.2012 kl. 15.20.



"Nystatin/mykostatin er helseskadelig, og også verdiløst. Fokuser heller på å normalisere magesyreproduksjonen slik at tarmenes ph normaliseres," Sitat: PirkePetter, 14.03.2013 kl. 05.19



"Kjemikalier/sæddrepende midler på kondomer dreper viktige bakterier og sopper som opprettholder ph og miljø i det aller helligste, slik at mikrofloraproblemer oppstår både der og i urinveiene." Sitat: PirkePetter, 7. mai 2014 kl. 19.52.


"En kjapp måte å løse problemet på er å ofre litt kefir eller surmelk på lystens alter i det aller helligste. Og i og med at sædceller trenger et basisk miljø for å overleve det normalt svakt sure miljøet i dette lystens tempel, så fungerer både kefir og surmelk som sæddrepende midler. Det samme gjelder sitronsaft, og til en viss grad appelsinsaft, pga innholdet av organiske syrer som sitronsyre. Honning er nok et eldgammelt middel, på den måten at sædcellene blir sittende fast og ikke kommer seg til livmorhalsen." Sitat: PirkePetter, 7. mai 2014 kl. 19.52.



The Healthy Home Economist, Don`t Waste Your Time: Why the Candida Diet Doesn`t Work.



Hvordan normalisere tarmfloraen, og unngå overvekst av Candida?

Proteiner, Kraft og Gelatin:
"Mer proteiner og mettet fett er en god ting, og ikke minst mer næringsrik mat. Men først og fremst må du sikre at du tar opp næringsstoffer, slik at du, utover mer næringsrikt kosthold, hovedsaklig animalsk og melkebasert, anbefales å bruke hjemmelaget kraft og/eller gelatin i en periode slik at eventuell magesyremangel (indikeres via elveblest og eksem; også mangel på vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, som igjen skyldes nedsatt magesyre eller mangel i kostholdet) normaliseres og eventuelle tarmskader helbredes slik at næringsopptaket normaliseres." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.


"..alle former for animalske proteiner stimulerer magesyreproduksjonen, og bidrar også med næringsstoffer magecellene trenger for å produsere magesyre. Salt og kryddere stimulerer også magesyreproduksjon, samt eddik og surnede melkeprodukter." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 01.18.


"Glycin og lysin inngår også i produksjonen av magesyre, slik at gelatin og/eller kraft helbreder hypoklorhydria/for lite magesyreproduksjon, en vanlig årsak til både alvorlig næringsmangel (og hjertebank/sure oppstøt/halsbrann/gastrisk refluks) så vel som den vanligste årsaken til at candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av tarmsystemet, helt opp til munnen i mange tilfeller." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012 kl. 06.04.


"..candidaovervekst gir mye acetaldehyd i kroppen da soppen produserer acetaldehyd, og dermed høyt forbruk av taurin." Sitat: PirkePetter, 09.09.2012 kl. 01.20


"All animalsk mat inneholder taurin, mens de høyeste nivåene finnes i hjerte og annen innmat, samt lam. Overdosering er ikke mulig om du da ikke har mage som et tankskip og tilsvarende fordøyelseskapasitet. Taurin trenger ikke å spises sammen emd annen mat så lenge den selv kommer i mat." Sitat: PirkePetter, 09.09.2012 kl. 18.01.




Melkesyregjæret mat og drikke:
"Melkesyregjæret mat og drikke bidrar både med stimuli av magesyreproduksjon så vel som regulering av ph balansen i tarmen. Slike bakterier produserer også egne organiske syrer som melkesyre, eddiksyre og smørsyre (regnes som både fettsyre og organisk syre - mye i upasteurisert smør), etc som bidrar til å holde miljøet surt og dermed optimalt." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 01.46.


"Melkesyregjæret mat og drikke inneholder syrer som bl.a melkesyre og eddiksyre som stimulerer magesyreproduksjonen og altså øker den. Om det er snakk om typiske symptomer som ondt i magen, sure oppstøt/halsbrann/gastrisk refluks, oppblåsthet, en tendens til allergier og intoleranser, tarmproblemer, dårlig ånde, etc så er det i 99% av tilfellene snakk om for lite, og absolutt ikke for mye magesyre. For høy magesyreproduksjon er faktisk veldig sjelden." Sitat: PirkePetter, 16.08.2012 kl. 23.29.


"All melkesyregjæret mat og drikke, surmelk, kefir, yogurt, etc inkludert, stimulerer optimal flora i kroppen." Sitat: PirkePetter, 07.01.2013 kl. 00.06.


"I og med at melkesyregjæret mat og drikke bidrar med bakterier og sopper, samt organiske syrer, så regulerer melkesyregjæret mat og drikke tarmenes ph tilbake til normal tilstand." Sitat: PirkePetter, 11. april 2015 kl. 20.48.


"Surnede melkeprodukter vil hjelpe både i mage-tarmsystemet som i kjelleren, og surmelk, kefir eller yogurt kan også brukes istedenfor kokosolje, samt som ”glidemiddel”" Sitat: PirkePetter, 9. september 2013 kl. 04.08


"I yogurt er der kun melkesukker, som brytes ned til organiske syrer under gjæringsprosessen. Yogurt inneholder bakterier som normaliserer tarmfloraen, som er en viktig kontrollfaktor angående candidaovervekst." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2012 kl. 15.21.




Organiske syrer:
"Ut over organiske syrer som bl.a eddik er surnede melkeprodukter en god ide om du har gjæring i mage-tarm, da dette viser forstyrret ph og bakterieflora. Surnede melkeprodukter bidrar med både organiske syrer og bakterier til tarmen, utover næringsstoffer og smørsyre i svært lettopptakelig form (ettersom bakterier og sopp i melken har brutt næringsstoffene ned til lettere fordyelige substanser)." Sitat: PirkePetter, 6. september 2013 kl. 02.22.


"..smørsyre og organiske syrer, inkludert alle i kefir, bidrar til å¨normalisere ph i tykktarmen." Sitat: PirkePetter, 12. februar 2017 kl. 02.38.


"Eddiksyre stimulerer magesyreproduksjonen, og nedsatt magesyreproduksjon forandrer ph i hele resten av tarmen, slik at tarmfloraen forandres, og candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av tarmsystemet." Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 16.41.


"Utover eddik og kort og mellomkjedet fett er også magnesiumsulfat/engelsk salt og hvitløk/løk midler som pleier å hjelpe. Men sopp hvor som helst i eller på kroppen hvor sopp ikke skal være indikerer problemer i mage-tarmsystemet, og forstyrret tarmflora, med sannsynlig candidaovervekst." Sitat: PirkePetter, 11. april 2013 kl. 18.56.


"Med fullstendig elminiasjon av alt som inneholder substanser som blokkerer magesyreproduksjon, samt konsum av eplecidereddik til måltidene, har belegget på tungen blitt utrolig mye bedre på disse to ukene. Men nå ser det ut til at jeg har fått soppinfeksjon i underlivet... Hvordan skal jeg tolke dette? Kan det ses som en helbredsreaksjon eller et "siste skrik" fra candidaen? Saken er klar; candidaen likte seg ikke lenger i munnen din, og ramlet ned i kjelleren. Det beste du kan gjøre for å få candidaen oppover igjen er å stå på hodet i minst 5 minutter. Mao; vent og se hva som skjer." Sitat: PirkePetter, 2. mai 2014 kl. 02.54.



Wild Nutrition, Why strict anti-candida diets are not the answer.


Boktips fra PP:
  • Why Stomach Acid Is Good for You: Natural Relief from Heartburn, Indigestion, Reflux and GERD - Jonathan Wright, M.Evans & Company, ISBN 9780871319319


Boktips fra PP:
  • Deirdre Rawlings, "Fermented Foods for Health" English | ISBN: 1592335527 | 2013 | EPUB/PDF | 208 pages | 24 MB/25 MB

Fermented foods have shown to be beneficial for a number of health conditions including candida overgrowth, IBS and digestive difficulties, sugar/carb cravings, and other inflammatory disorders. What’s more, science is starting to show that our modern lifestyle of completely eschewing bacteria via pasteurized foods, hand sanitizers, disinfectants, and antibiotics is actually making us more, not less, susceptible to illness and allergies. Regular inclusion of fermented foods in the diet naturally combats bad bacteria and strengthens the immune system. Fermented Foods for Health includes meal plans of fermented foods for addressing specific ailments and repairing the metabolism. Seventy-five delicious recipes show readers how to ferment everything from meats to vegetables, fruits, and dairy—and how to utilize each of them for specific health benefits such as balancing the body's PH, increasing enzyme production, and strengthening immunity.



Link fra PP:
A product of lactic acid bacteria, Butyric acid, is a short chain fatty acid, which inhibits germination and morphogenesis of Candida albicans. This means that it prevents the conversion from the yeast to the hyphal form. The hyphal form is associated with increased virulence and mucosal invasiveness.

Butyric acid stimulates more beneficial bacterial growth, and increases mineral and fat assimilation, while also curbing inflammation. Candida overgrowth in of itself will make it difficult to produce enough butyric acid. Once Candida overgrowth has been controlled, supplementing with butyric acid is very helpful to help essential lactic acid bacteria to adhere to the intestinal lining.

Butyric acid can be found in butter and kombucha tea, or as a dietary supplement. It has a rancid odor, but can restore the order and health of the gastrointestinal tract. It’s especially helpful with desensitizing food allergies and to counteract yeast related depression




Linker fra PP:
Litt info -

Lack of Stomach Acid - Can Cause Lots of Problems -

What Everybody Ought To Know (But Doesn?t) About Heartburn & GERD -

Digestion and Inflammatory Disease -

The Importance of Stomach Acid -

Side Effects of Antacids and Acid Blockers -

Low Stomach Acid The Risks, the Symptoms, and the Solutions ?

Hypochlorhydria and Dementia -

Lack of Stomach Acid Problem In CFS and Fibromyalgia Patients -

Hypochlorhydria - Possible Cause of Bad Breath -
  • http://www.badbreathhalitosis.com/article.php/Hypochlorhydria-PossibleCauseofBad



Linker fra PP:
Litt info -