søndag 18. desember 2016

Migrene og Magnesium!

Dette er et innlegg til meg selv; En påminnelse om å stresse ned når det koker over med "alt som bare må gjøres". Hvis stresset er utenfor min makt, må jeg hvertfall huske på at det er i disse stressperiodene at kroppen min behøver skikkelig næring. Kroppen jobber i høygir, det forbrukes mengder med næringsstoffer, deriblant magnesium. Jeg hopper over magnesiumrik kraft, orker ikke ta magnesiumfotbad, leveren ligger pent innpakket i fryseren, og magnesiumoljen er klissete... Så, når migrenen min dukker opp som følge av stress og lite søvn - så kan jeg jo egentlig bare skylde på meg selv. DER, et spark bak til meg selv! PPM: Magnesium Sulfate Helpful in Treatment of Acute MigrainesNår migrenen først kommer prøver jeg raskest mulig å gurgle magnesiumolje sammen med litt vann, i 5-10 minutter, som akutthjelp. Dette trikset har hjulpet meg mange ganger. Hvis migrenen er for heftig, og magnesiumen bare tar toppen, må jeg bare sove den av meg, i et mørkt og kaldt soverom. Ingen migrenemedisin har noensinne hjulpet meg, og er uansett ikke aktuelt, så bare det å kunne bruke magnesium som "medisin" er gull verdt.

I dette innlegget har jeg samlet PirkePetters kommentarer som omhandler migrene. Alle sitatene er linket tilbake til sin opprinnelse om man vil lese hvilken sammenheng kommentarene er hentet fra.
Årsaker til migrene
"Migrene viser alltid magnesiummangel, eller magnesium som ikke får utført sine oppgaver i kroppen, men magnesium kan være delårsak, hvor hovedårsaken er f.eks natriummmangel, eller mangel på et eller flere B vitaminer." Sitat: PirkePetter, 21.mai 2014 kl. 18:35."..den vanligste årsaken til migrene næringsmessig sett er mangel på magnesium. Utover dette er feil holdning vanlig, og som fører til økt belastning på, og spenning i, muskler i øvre del av rygg, nakke og skuldre." Sitat: PirkePetter, 27.02.2013 kl. 13:30."Den andre vanligste årsaken til migrene er holdningsfeil, som f.eks krum/framoverbøyd nakke, muskelspenninger i nakke og øvre del av ryggen, delvis skiveutglidning/subluksasjon i nakken, amalgam i munnen og problemer med kjeven av typen malokklusjon/TMJ." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 01:26."Når bekkenet ikke er i naturlig stilling er også ryggen skjev, og ved f.eks framoverfall av bekkenet, som er vanlig i dag, vil man ha overdreven svai i korsryggen, mellom skulderbladene, og i nakken. I nakken da overdrevent fall framover, slik at stadig mer av hodets vekt ligger på nakkevirvler og muskulatur. Dette i seg selv er vanlig årsak til migrene og hodepine, og en rekke hoderelaterte plager." Sitat: PirkePetter, 26.april 2014 kl. 15:40."Både skoliose og skjevt bekken påvirker ryggens naturlige posisjon, slik at smerter og stivhet i øvre del av ryggen, samt nakken, med påfølgende hodepine eller migrene er vanlig." Sitat: PirkePetter, 21.02.2013 kl. 20:34."Utover dette kan spenninger i nakken eller øvre del av ryggen være involvert om du har feil holdning. Har du ekstra svai i korsryggen og mye spenninger mellom skulderbladene, og skuldrene er litt framoverbøyd, samt framoverbøyd nakke istedenfor en nakke som står rett opp med et fint lite hode på toppen så er sjansen stor for at det er spenningshodepine." Sitat: PirkePetter, 09.09.2012 kl. 18:01."Migrenen kan også være triggerpunkter; dvs at det ikke er migrene, men triggerpunkter som følge av muskelspenninger i øvre del av ryggen og/eller nakken, og som gir overført smerte som føles som migrene." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 01:26."Ubalanse i nervene i nakken som følge av muskelspenninger og gjerne delvis skiveutglidning/subluksasjon har vært dokumentert som årsaker (men ikke den eneste) til migrene og hodepine, mentale og psykiske problemer, så vel som enkelte tilfeller av MS." Sitat: PirkePetter, 19. juni 2013 kl. 18:19.

Kostholdsrelatert årsak til migrene
"Kronisk hodepine indikerer mangel på bl.a biotin, kolin, B1, B2, B3, B5, Paba og muligens også B6 og B12, selv om mangel på disse er vanligere ved migrene. Mangel på magnesium er også selvsagt, især da magnesium er nødvendig for at kroppen skal kunne bruke de ovennevnte vitaminer. Magnesium er en faktor i samtlige typer hodepine så vel som migrene." Sitat: PirkePetter, 09.09.2012 kl. 18:01."Den vanligste kostholdsrelaterte årsaken til migrene er mangel på magnesium eller vitaminer som B2, B3, B6 og B12. Ofte er kjemikalier involvert, som f.eks glutamat i MSG, men har du tilstrekkelig med magnesium, så kan ikke glutamatet overstimulere hjerneceller til døde. Dette fordi magnesium fungerer som en slags ”portvokter” for en type reseptorer i hjernen, NMDA reseptorer, som glutamatet må binde seg til for å lage baluba.""Pluss på et standard vestlig kosthold, med mye unaturlige og betennelsesfremmende matemner og substanser, samt næringsfattige og kjemikalierike matemner, i kombinasjon med nedsatt magesyreproduksjon, og/eller tarmbetennelser og redusert næringsopptak, og/eller redusert avgiftningsfunksjoner, og man har en kropp som konstant er stresset og i hyperimmun avgiftningsmodus = såkalte autoimmune sykdommer, kronisk tretthet/MS, hypotyreose og andre hormonelle ubalanser, kroniske betennelsestilstander, såkalt omgangssyke, forkjølelser, bihulebetennelser, diare eller forstoppelse, kronisk hodepine/migrene, lever eller nyreproblemer, hudproblemer, PMS, menstruasjonsproblemer, ufruktbarhet/barnløshet, m.m" Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19:46.
Healthy Living How To: Magnesium - A Natural Treatment for Migraines
Allergier og intoleranser
"Også såkalte allergier og intoleranser sies å være hyppig årsak til migrene, men da fordi man egentlig mangler de næringsstoffer enzymer og andre faktorer i kroppen trenger for å avgifte/deaminere, etc problemsubstansene. De såkalte allergenene er dermed ikke problemets årsak, men næringsmangel er. Magnesium er en del av mer enn 350 enzymer og koenzymer i kroppen, hvoran mange fungerer som avgiftningsenzymer ovenfor kjemikalier og substanser i mat og drikke som man tilsynelatende reagerer på." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 01:26."Når noe som helst som ikke har noe i blodet å gjøre lekker inn i det, reagerer kroppen immunmessig og prøver å fjerne dette noe som plutselig har dukket opp i blodet. Dette er en naturlig avgiftningsreaksjon, og ikke såkalt allergi eller intoleranse, som begge er oppdiktede begreper. Om man går en lang tur på en kort brygge og dør av drukning etter å ha ramlet i vannet er det ikke fordi man er allergisk mot vann, men fordi vannet ender opp der det ikke har noe som helst å gjøre. Hvilket i dette tilfellet er i lungene dine." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19:46.
Behandling
"Magnesium er det beste middelet mot migrene, og ellers B vitaminer, samt sterke kryddere. Også sortkummen, nigella sativa. Tips – http://www.naturalnews.com/026868_Nigella_Sativa_migraine_seeds.html " Sitat: PirkePetter, 5. januar 2014 kl. 04:49."For holdning, muskelspenninger og/eller triggerpunkter vil yoga eller strekkøvelser være nyttige, og også behandling samt vurdering hos kiropraktor eller osteopat." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 01:26."Avhengig av årsaken til migrenen kan det ta fra en behandling hos kiropraktor/osteopat til dager både ved holdningsfeil som må trenes bort og ved næringsmangel. Har du problemer med næringsopptak i mage-tarm kan det ta lenger til, fra uker til måneder, da mage-tarmproblemene i så tilfelle må ordnes først." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 01:26."God søvn og minimalt med stress bidrar til bedring, samt korreksjon av eventuell holdningsfeil som fører til økt belastning i øvre del av ryggen, samt i nakken." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2014 kl. 04:49."...prøv yogaøvelser som strekker muskulatur og ledd i nakke og øvre del av ryggen, eller ta deg en tur til kiropraktor eller osteopat. Smerter i nakken indikerer at det er spenning der, og som er årsaken til det du oppfatter som migrene." Sitat: PirkePetter, 06.02.2013 kl. 20:16."Jeg kjenner ikke til forskning på magnetmadrasser og stimulering av osteoblaster, kun via bruk av magnetfelter. Jeg har imidlertid sett en hel del annen forskning angående madrasser, og har selv fått tilbakemeldinger fra en god del mennesker som ble kvitt slike ting som migrene og hodepine, artritt, reumatisme, ryggsmerter, muskelsmerter, søvnløshet, redusert blodtilstrømming i armer og bein, astma, etc. Disse tilstandene er også dem som har vært forsket på." Sitat: PirkePetter, 5. februar 2013 kl. 05:21."Om man f.eks har smerter i hodet, dvs hodepine, migrene eller trykk i øynene, pga mangel på magnesium eller et B vitamin, så vil refleksologi kanskje, kanskje ikke hjelpe med å fjerne smerten, men gjør ikke noe med problemenes årsak. Slik at årsaken bare vil manifestere seg på andre måter, eller gi nye symptomer etter en stund. Akupunktur, akupressur, soneterapi, marmaterapi og shiatsu, etc brukt mot vanlige helseproblemer blir bare symptomundertrykkelse, akkurat som bruk av medikamenter." Sitat: PirkePetter, 12. april 2013 kl. 12:58
Kostholdsråd
"Tradisjonskost, med animalsk protein i hvert måltid for å balansere karbohydrater, samt stimulere glukagon, som balanserer insulin, og animalsk eller mettet fett i hvert måltid, som reduserer utslippet av sukker til tynntarmen, slik at blodsukkerbalansen ikke forstyrres, er anbefalt. Salt i hvert måltid er viktig, men kun så mye som du trives med smaksmessig. Kryddere deltar også i regulering av blodsukkerbalansen så vel som stimulerer celler til å bli mer sensitive for insulin (magnesium gjør også dette; dvs motvirker insulininsensitivitet/insulinresistans, som gir reaktiv hypoglykemi). Mer innmat, især lever, gir mye B vitaminer, blant mye annet, og hjemmelaget kraft bidrar med bl.a magnesium og næringsstoffer som stimulerer syreproduksjon i magesekken." Sitat: PirkePetter, 21.mai 2014 kl. 18:35."Hyppig konsum av surnet, upasteurisert melk anbefales, da næringsstoffer og organiske syrer i slik melk stimulerer syreproduksjonen i magesekken, og melk inneholder også et protein som binder B12 i magesekken og sikrer opptak. Har du manglende syreproduksjon mangler du dette proteinet (haptokorrin/intrinsic factor), og da tar du ikke opp B12 fra mat. laktoferrin i melk binder også jern i tarmen, og sikrer opptak. Laktoferrin kan også frakte jernet inn til celler som trenger jern, og kan da overta for proteinet i kroppen som normalt står for dette, og som kalles transferrin." Sitat: PirkePetter, 21.mai 2014 kl. 21:13."Kraft er en god kilde til magnesium, samt de fleste grønne deler av krydderurter." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2014 kl. 04:49.
Livestrong: Vitamin B & Magnesium for MigrainesGladkommentar om tradisjonskost og migrene
"Fra 2002 og frem til for drøyt ett år siden, hadde jeg migrene flere ganger i måneden. Jeg var avhengig av migrenetabletter for å fungere. Etter at jeg startet med tradisjonskost a la PirkePetter og magnesiumspray, har jeg knapt hatt hodepine. Borte vekke er også menstruasjonssmerter. Et nytt liv! Tusen millioner takk til PP fordi du deler all din kunnskap med oss!" Sitat: Anonym i Livenes Hage, 21.mai 2014 kl. 21:45
Migrene kan også være tegn på helbredsreaksjon
"Migrenen er antakelig tegn på at det foregår reparasjoner i tarmen." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2014 kl. 04:49."Dermed oppleves ”reaksjoner” på selv sunne matemner, og disse kan være tegn på både fortsatt problem i mage/tarm, så vel som på at kroppen holder på å reparere disse problemene. Dette fordi symptomer på feilfunksjon og helbredsreaksjon/reparering som regel er identiske." Sitat: PirkePetter, 28. desember 2013 kl. 09:06."En helbredskrise kan vare i fra uker til årevis, avhengig av hvor mye man satser, og hvor raskt man nærer kroppen. Avgiftning av kjemikalier, etc lagret i ymse vev spiller også inn, samt helsetilstanden til magen og tarmene." Sitat: PirkePetter, 18.april 2013 kl. 16:15.

Linker fra PP som omhandler migrene:

Aspartam og migrene/hodepine:
 • Kilde: ASPARTAME/HEADACHE
  A report presented at the American Academy of Neurology meeting reports that the use of aspartame may be a significant cause of headache in sensitive people. (Headache 29:90-92, 1989)
 • Kilde: ASPARTAME/MIGRAINE
  Aspartame (NutriSweet) may cause migraine headaches in sensitive people. (New England Journal of Medicine 315:456, August 14, 1986)
 • Kilde: ASPARTAME/MIGRAINE HEADACHE
  Aspartame may induce migraine headache in patients sensitive to it. Several headache sufferers reported that aspartame-induced headaches persisted longer, and were associated with additional symptoms such as a feeling of shakiness, poor vision, and dizziness. Because aspartame is being used in so many foods the headache sufferer may do well to avoid these foods. (Headache 28:10-13, 1988)
 • Kilde: Fake Sweetener Largely Behind Cognitive Disfunctions - There is a sinister plot by Searle Pharmaceuticals, Monsanto Corporation and the United States government to unleash a very dangerous addictive drug on the world's population which causes symptoms as mild as migraine headaches to symptoms as serious as seizures, cancer, blindness, Alzheimers and death - http://100777.com/node/293
   

Litt info om sistnevnte tilstand – malokklusjon/TMJ

Info – Triggerpunkter

4 kommentarer:

 1. Tusen takk for deg og bloggen �� En gjennomført, grundig og oversiktig blogg som jeg har hatt stor nytte av det siste året. Jeg har lest i kommentarfelt og din blogg hele dette året etter at jeg kom innim tradisjonskost. Et fantastisk oppslagsverk du har laget �� Jeg har som sakt vært innom utallige ganger, men har dessverre vært dårlig på å legge igjen kommentarer. Ville bare takke for det arbeidet du gjør, takke for en fantastisk side og ønske deg en riktig god jul �� Kommer innom igjen i 2017 - klem fra Mette

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelige ord MissMette :D
   Det settes veldig pris på slike tilbakemeldinger, og at tradisjonskostbloggingen er til nytte. Riktig god jul til deg, og hjertelig velkommen innom også i 2017 :D

   Slett
 2. Kanskje en ide å ta med noe om korreksjon av Atlas også? Og har du prøvd å gurgle magnesium, blandet med natrium(salt)?Og evt drikke litt vann med mye salt i gjennom /i løpet av dagen? Snurre Sprett

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for innspill Snurre Sprett :D

   Siden innlegget var til meg selv, blir det stående som det står. Likevel gode og aktuelle innspill fra deg, for andre som sliter med migrenevarianter som kanskje stammer fra atlas ute av stilling, eller som kan ha hjelp av ekstra natrium/salt.

   Slett