torsdag 1. januar 2015

Godt Nytt Næringsrikt År! Tanker om 2015 og Årene som kommer!

Da var året 2014 forbi, og 2015 står foran oss med nye muligheter, spennende utfordringer og forhåpentligvis flere bevisste forbrukere. Flere og flere velger nå sin mat ut fra et næringsrikt og helsemessig perspektiv, uten at det går utover gleden med å nyte smaksrike matretter. Det er likevel en lang vei igjen å stake ut, for dessverre lever billigfenomenet i beste velgående i et av verdens rikeste land. Flesteparten av oss går fremdeles mann av huse for å kjøpe den billigste ribba, og året rundt jaktes det på de beste tilbudene. Matkjedene på sin side konkurrerer seg i mellom for å levere. Kostnadene for å få ned prisene går utover kvaliteten på maten, som igjen påvirker folkehelsen negativt. Dette er desverre maten flesteparten av befolkningen spiser til daglig. Jeg har imidlertid troen på at trenden kan snues, kanskje ikke allerede i 2015, men på sikt, hvis flere og flere blir sin forbrukermakt bevisst!


Rett fra Gården! Gode råvarer på nett og Fristende julematoppskrifter!


En av mine favorittblogger dette året er Ny gul duk på bordet. Ingvild, eieren av bloggen, skriver med en munter og inspirerende penn. Hun tar stemningsfulle bilder fra gården sin, samler på gamle skatter, har egne glade griser og høner, og setter ord på det jeg også tenker. Viktige ord som er verdt en ettertanke eller to.

"Kjøt byrjar å bli urovekkande billeg, berre sjå prisen på svineribbene rundt om i butikkane om dagen. Billeg kjøt gjer at bonden får mindre å rutte med og må gjerne køyre ei større og meir økonomisk drift for å kunne få hjula til å gå rundt. Med grisen som døme seier det seg nesten sjølv at for å produsere mest muleg kjøt må ein ale opp flest muleg grisar på kortast muleg tid. Det er reglar for grisedrift, men samtidig så treng ikkje dei vere "gode" reglar, grisar flest har 0,8 kvadratmeter kvar og har naturleg nok ikkje nok område til å springe rundt, vere aktive og sosiale, slik grisar eigentleg er. Grisar flest får heller ikkje oppleve å vere ute i frisk luft og grave i jorda. Dette er svineribbene, pølsene, sommarkotelettene, det billege baconet. Det same gjeld for kylling. Me har alle fått med oss veksten av antibiotikaresistente bakteriar i kyllingkjøt den siste tida. Me veit også ganske godt korleis kyllingar vert avla fram, i superfart, som gjer at skjelett og ledd gjerne ikkje klarer å halde tritt med veksten. Alt for å produsere raskt og stort, haugevis med kyllingfiletar som me kjøper i økonomipakningar for å spare nokre kroner. " Les hele innlegget her: Ny gul duk på bordet, Kor kjem maten din frå?

Fårikål - Husmannskost, Nasjonal Høstmat og Nydelig Kraftkost!


Helt til slutt ønsker jeg alle som stikker innom bloggen et riktig godt nyttår! En takknemlig nyttårshilsen sender jeg til mine matvenner som skaper liv i kommentarfeltene; Madam Mums, Eiden`s Hage, Nøttelitens Tretopp, Uten Gluten og Hege i Frankrike med Godt og Sunt.

En ekstra nyttårshilsen går til PirkePetter som deler sin viten, pirker og korrigerer, og holder kunnskapen om optimal ernæring levende i kommentarfeltet til Livenes Hage. Og... ikke minst en haug med stjerneskudd til Christer som gjør en fenomenal jobb med Tidsporten og Bakerrebellene. Jeg betaler gladelig litt ekstra for nydelig surdeigsbakst og et kjøleskap fyllt med upasteuriserte oster og smør, for ikke å glemme fermentert fiskeleverolje!

Mine ønsker for 2015 er mer fokus og økt tilgjengelighet på rene, økologiske, beitefora og uprosesserte produkter! Matrevolusjonen og bevisstgjøring i tradisjonskostens navn fortsetter!


Et strålende næringsrikt Godt Nytt År ønskes dere alle!